TwitterΤο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, έχει αναπτύξει εκτεταμένες συνεργασίες με Ερευνητικά Ινστιτούτα και Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Μέσω αυτού του δικτύου συνεργασιών έχουν διεκδικηθεί και υλοποιηθεί πολλά ερευνητικά και άλλα αναπτυξιακά έργα. Το ΙΕΖΠ Γιαννιτσών, βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αναλαμβάνοντας, είτε συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα Twinning (PHARE-Institution Building). Διεθνείς, αλλά και Διακρατικές συνεργασίες, καθώς και ταξίδια ανταλλαγής επιστημονικού προσωπικού με ερευνητικούς φορείς του εξωτερικού, αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του ΙΕΖΠ Γιαννιτσών.

Τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα:

PRIMA NEWFEED

Το έργο NEWFEED (Turn Food Industry By-products into secondary Feedstuffs via Circular-Economy Schemes) αποτελεί μέρος του προγράμματος PRIMA και χρηματοδοτείται μέσω του πλαισίου Ε.Ε. Horizon 2020. Στόχος της συγκεκριμένης πράξης καινοτομίας είναι η ανάπτυξη και τελικά η υιοθέτηση από τις εκτροφές παραγωγικών ζώων, εναλλακτικών ζωοτροφών. Η μετατροπή των υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων σε δευτερογενείς, υψηλής αξίας, ζωοτροφές θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας. Το έργο επικεντρώνεται στην αύξηση της βιωσιμότητας των εκτροφών παραγωγικών ζώων Μεσογειακών χωρών, μέσω της αξιοποίησης των υποπροϊόντων της τοπικής βιομηχανίας τροφίμων για την ανάπτυξη προϊόντων που θα οδηγήσουν σε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και του κόστους.

Στο έργο NEWFEED, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2021 και θα έχει διάρκεια 48 μηνών, συνεργάζονται 14 φορείς (ερευνητικά & πανεπιστημιακά ιδρύματα, σύνδεσμοι, επιχειρήσεις και οργανισμοί) από 4 χώρες (Ισπανία, Αίγυπτος, Τουρκία και Ελλάδα), με συντονιστή το τεχνολογικό κέντρο Fundación AZTI από την Ισπανία. Την Ελλάδα εκπροσωπούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Χημικών Μηχανικών), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Φλώρινας – Τμήμα Γεωπονίας), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Εντεταλμένη Ερευνήτρια Δρ. Μ.Α. Καρατζιά.

Περιγραφή έργου

Ιστοσελίδα έργου

LinkedIn

Twitter

Δημιουργία τράπεζας διατήρησης γενετικού υλικού και αναβάθμιση γενοτύπου της ελληνικής αυτόχθονης φυλής του μαύρου χοίρου

Το Ινστιτούτο Επιστήμης ζωικής παραγωγής Γιαννιτσών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων και το Εργαστήριο Φυσιολογίας Αναπαραγωγής Αγροτικών Ζώων του τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ., συμμετέχει στο έργο με τίτλο Μαύρος Χοίρος: Δημιουργία τράπεζας διατήρησης γενετικού υλικού και αναβάθμιση γενοτύπου της ελληνικής αυτόχθονης φυλής του μαύρου χοίρου. Το έργο αυτό, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο: Προτάσεις – Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες 2021, βασίστηκε στην παγκόσμια ανάγκη για δημιουργία τραπεζών γενετικού υλικού, που αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες και ασφαλέστερες μεθόδους διάσωσης και διατήρησης των γενετικών πόρων και της βιοποικιλότητας.

Στόχοι του έργου είναι:

  • Η διάσωση και γενετική βελτίωση των εκτρεφόμενων ζώων της ελληνικής αυτόχθονης φυλής του μαύρου χοίρου,
  • Η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων γονιδιακών μεθόδων για τη γενετική βελτίωση και την αύξηση της παραγωγικότητας της φυλής του μαύρου χοίρου.
  • Ο εκσυγχρονισμός της αναπαραγωγικής διαχείρισης του αυτόχθονου μαύρου χοίρου στις συμμετέχουσες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μέσω της εφαρμογής και χρήσης καινοτόμων βιοτεχνολογικών μεθόδων.
  • Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων, αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και διάθεση πιστοποιημένων και γνήσιων προϊόντων ελληνικής προέλευσης στους καταναλωτές.

Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και έχει διάρκεια 1,5 χρόνια. Επιστημονικά υπεύθυνη του έργου από την πλευρά του Ινστιτούτου Επιστήμης ζωικής παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ερευνήτρια Δρ. Δέσποινα Καρατοσίδη.

Περιγραφή έργου : pdf

Ιστοσελίδα έργου : www.blackpig-gb.gr